Symphonica in Roze

WELKOM BIJ SYMPHONICA IN ROZE!

Namens de mannen van Gay Mens Chorus Manoeuvre heten we je welkom bij ons 30 jarig jubileum concert. Eindelijk kunnen we weer live optreden en dat hebben we graag gedaan op 19 juni jl. in Move.

Hieronder vind je de integrale opname van ons optreden. En hieronder de filmpjes van de mannen die zijn geïnterviewd op diverse thema’s die 30 jaar Manoeuvre symboliseren.

Meer weten over ons optreden op 19 juni? Lees vooral verder.

De voorbereidingen van ‘Symphonica in Roze’ zijn drie jaar geleden begonnen. In de afgelopen jaren hebben we onze plannen continu moeten bijstellen en flexibel moeten meebewegen. Wij zijn er trots op hoe we dit als koor hebben gedaan en hoe we verbonden zijn gebleven met elkaar. Door het steeds doorschuiven werd Symphonica in Roze ons jubileum concert: een muzikale ode aan 30 jaar Manoeuvre.

Wat betekent dat nu, 30 worden? Voor de meeste mannen is dat alweer even geleden maar vanaf je 30e wordt je minder flexibel, krijg je minder haar, word je gevoeliger, sneller moe, je muzieksmaak verandert, je kunt minder goed tegen alcohol en elk jaar komt er een kilo bij… dat belooft wat.

Als we kijken naar Manoeuvre en de mannen als een huwelijk, dan is dit ons parel huwelijk. De parel is kwetsbaarder dan andere edelstenen doordat het uit een relatief zacht, organisch materiaal bestaat. De parel staat voor eerlijkheid en integriteit. De steen staat voor wijsheid, transformatie, rust en vrede.

En vandaag vieren we dat! Met jullie! We willen iedereen bedanken die zich hebben ingezet om vandaag mogelijk te maken. Op naar de volgende 30 jaar.

Locatie

We zijn vandaag te gast bij Move in een prachtige gebouw in de Amsterdamse school stijl uit 1931. Oorspronkelijk gebouwd als autogarage en vandaag de dag het hoofkantoor voor Pon  Holdings. We zijn Move dankbaar voor hun super gastvrijheid!

De mannen aan het woord

Koorleden (en drie dochters van vaders) zeiden volmondig ja tegen de uitnodiging om met elkaar in gesprek te gaan over alles wat het koor uniek maakt. Van gaykoor tot schoonheid, maar ook serieuzere thema’s als steun en vertrouwen. Een bijzondere manier om jullie deelgenoot te maken met de diversiteit van de mannen van Manoeuvre. Op basis van deze thema’s hebben we de nummers gekozen voor ons concert vandaag. Op die manier is het een ode aan 30 jaar Manoeuvre maar vooral aan die 50 unieke mannen van Manoeuvre.

Ons Programma van vandaag

OuvertureWe doen eens gek en beginnen gelijk heel anders dan je van ons gewend bent. Maar ook dit zijn  de mannen van Manoeuvre. Van Orff naar Verdi en via Bizet schakelen we zo door naar Abba!

Dancing queenWe zongen dit nummer voor het eerst in 2011 en sindsdien komt het regelmatig terug in onze optredens. Zelfs op bruiloften waar koorleden aanwezig zijn, is dit vaak hun act voor het bruidspaar. Vooral vanwege de choreo. Die is echt goed!

Dance with somebodyZeg  eens eerlijk, in je eentje gek dansen is fijn, maar willen we op z’n tijd niet allemaal dansen met- en de hitte voelen van een ander!!

Quatre petites prieres – “Seigneur, je vous en prie”.  Maar welke heer wordt er aanbeden? Dat zal Poulenc, zelf liefhebber van de mannen, zich ook regelmatig hebben afgevraagd.

Kom dan bij mijHet nummer komt uit de show “en vliegwerk” van Brigitte Kaandorp uit 1997. Lief, klein en fijn. We zongen het recent op 4 mei tijdens dodenherdenking bij het homomonument. Een indrukwekkend moment.

Signed, sealed, delivered – We zongen al meerdere nummers van Stevie Wonder. Dit R&B nummer uit 1970 swingt nog steeds de pan uit. Enig idee hoe vaak we de zin “here I am baby” zingen?

Nessun dorma – We willen klassiek, dan doen we ook een echte klassieker. Een beetje buiten onze comfortzone, maar samen met Sabine heerlijk om te zingen.

Appels op de tafelspreiEen echte klassieker uit het Manoeuvre archief. Door velen gecoverd, maar het origineel is van Toon Hermans. Waar is jouw liefdesliedje van gemaakt?

This is meZoals de mannen al zeggen; “We mogen er zijn, we willen er zijn. Nu en in de toekomst.” Naast zangplezier hebben we ook een boodschap. dit zijn wij, “this is me”!!

Angels – In 2020, je weet wel, het jaar van…, zongen we dit nummer voor het eerst. Onze eerste uitvoering was online. Op een prachtige manier bewerkt door onze dirigent Michael, wisten we in een moeilijke tijd velen te raken.

I feel pretty – The ‘west side story’, 1957, wie kent hem niet? Een klassieker uit de musicalwereld. We voelen ons toch allemaal soms een beetje Maria; mooi, geestig, tevreden!

All about that bass – Een nummer geschreven om zelfacceptatie te promoten past geheel bij ons. En vast ook bij jou! Lekker zijn wie je bent, met alles erop en eraan. ‘Cause every inch of you is perfect from the bottom to the top’.

Bring him home – Samen met Francis van Broekhuizen maakten we een bijzondere digitale opname voor  ons online concert Go-Vid 21. Maar wat zijn we blij dat we dit nummer nu live voor jullie kunnen zingen. Ogen dicht en genieten maar.

Song to the moon – “Iets romantisch, gewoon een mooie aria” was het voorstel aan Sabine. Ze koos voor dit nummer van A. Dvořák uit de opera Russalka. Een prachtige tegenhanger van het mannelijk repertoire waarmee we “Symphonica in Roze” compleet maken.

Don’t stop me now – We willen doorgaan, nooit meer stoppen. Al 30 jaar genieten we van het zingen, de choreos én het publiek. Dat willen we blijven doen. Voor en met jullie.

Con te partiro – Ons laatste klassieke nummer. Volgend jaar doen we mee aan het Various Voices festival in Bologna. Samen met 5000 zangers en musici  zullen we daar 4 dagen lang voor elkaar en ieder die het horen wil, onze zangkunsten laten horen. Wie weet gaat dit stuk mee naar Italië.

We’ll meet again – In de jaren 90 deed Manoeuvre mee aan “Lieve Jongens” van Jan Rot. Lieve jongens zijn wij nog steeds. Jan Rot schreef deze mooie hertaling van We’ll meet again. Daar is niets aan toe te voegen.  Dank dat je er was! We gaan elkaar weer zien.

Dirigent

Michael van Breemen. In 2010 startte Michael bij het koor om vervolgens nooit meer weg te gaan. en nog altijd hebben we geen spijt van onze keuze van destijds. Hij weet ons telkens weer uit te dagen en samen met hem zetten we telkens weer verrassende optredens neer. Voor meer informatie:  vocal workshop.

Solist Sabine Kirsten – Sopraan.

Sabine studeerde solozang aan het conservatorium van Alkmaar en vervolgde haar studie bij diverse zangcoaches. Haar repertoire is veelzijdig. Zij zong in talrijke oratoriumwerken en opera’s en werkte samen met koren en orkesten. Daarnaast heeft ze een zangpraktijk en geeft ze workshops aan koren. Voor meer informatie: Sabine Kirsten

Kijk goed naar wat Sabine draagt tijdens het concert. Koorlid Francisco maakte speciaal voor Sabine haar outfit. Met recht Haute Couture. Voor meer informatie: Francisco van Benthum.

Muzikale begeleiding

Alberto Klein Goldewijk is als klassiek pianist afgestudeerd aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, studeerde Muziekwetenschappen en is daarna de theaterwereld ingerold. Hij werkte als pianist/componist en muzikaal leider van vele grote toneelproducties. Onlangs nog begeleidde hij Barry Stevens bij zijn solovoorstelling ‘I’m an artist’.

Wouter Kronenberg  speelt voor de tweede keer met het koor. De eerste keer in Paradiso in 2017 bij het 25-jarig bestaan is hem én ons zo goed bevallen, dat we ook nu weer de samenwerking zijn aangegaan. Dat smaakt wat ons betreft naar meer. Voor meer informatie: studio Kronenberg.

Ravivo Strijkkwartet Utrecht. Toen Ravivo werd gevraagd om met ons dit concert te doen, was de reactie direct positief. De herinnering aan het optreden in 2014 met Karin Bloemen in de Rode Hoed was voor hen een bijzondere ervaring. En dat was wederzijds. En Ravivo is als geen ander in staat om naast klassiek ook classics te begeleiden. Voor meer informatie: Strijkkwartet Ravivo.

Vormgeving

Niels Schijfs is de vaste vormgever voor het koor. Hij bedenkt telkens weer nieuwe creaties en zorgt tegelijk voor een herkenbare huisstijl. Niels heeft zelf ook ooit bij Manoeuvre gezonden. Sinds hij naar ver buiten Amsterdam is verhuisd blijft hij op deze manier toch verbonden. En daar zijn we heel blij mee. Voor meer informatie: Studio du disc.

Sponsors en bedrijfsvrienden

Al vele jaren heeft Manoeuvre een aantal trouwe en vaste sponsoren en bedrijfsvrienden. Hun steun is onontbeerlijk voor ons als koor om optredens als dit mogelijk te maken. Daarom veel dank aan:

De vrijwilligers

We bedanken onze vrijwilligers die ons helpen bij het realiseren van de voorstellingen: Anno,  Fenna, Gerard, Jeroen, Manuel, Merel en Peter.

De mannen van Manoeuvre

En tot slot, toch nog even alle mannen die voor jullie zingen:

  • Hoge tenoren: Bob, Edwin, Hansruedi, Huug, Jelle, Joost, Louis, Michiel, Michiel en René
  • Lage tenoren: Allard, Arie, Bobby, Etan, Ewout, Florian, Jan, Martin en Rolf
  • Hoge bassen: André, Bart, Bas, Cees, Francisco, Geert Jan, Jan Peter, Jeroen, Johan, Martin, Mike, Niels, Paul, Rob, Ron, Ronald, Stef en Teko
  • Lage bassen: Kees, Marcel, Mark, Martijn, Pieter, René, Rick, Stan en Vincent